20220706 - Val van hoogte (Bonaire)

Risico's tijdig onderkennen
06-07-2022  Het tijdig onderkennen van veiligheidsrisico’s in plannen, projecten en activiteiten verkleint de kans op ongelukken in latere fasen waarin het uitvoeren en afmaken van het werk centraal staat. Dit geldt op individueel niveau, maar ook voor een staf, een eenheid en voor Defensie als geheel. Dit is de boodschap van de Inspectie Veiligheid Defensie in haar onderzoeksrapport naar een voorval op Bonaire waarbij een militair ’s nachts in het donker uit een bouwwerk negen meter naar beneden is gevallen. Het verankeren van veiligheid in de bedrijfscultuur van Defensie vergt aanhoudend aandacht. Zeker nu Defensie voor de opgave staat om onder druk van de veranderende geopolitieke verhouding haar operationele gereedheid drastisch te verhogen. 

De drang om dingen voor elkaar te krijgen kan ten koste gaan van zorgvuldigheid en aandacht voor veiligheid. Daarom roept de inspectie Defensie op van meet af aan in elk plan en in elk project veiligheid tot een expliciet aandachtpunt te maken. Op die manier verweeft Defensie dit onderwerp met de ontwikkeling van haar operationele slagkracht. De aandacht aan de voorkant betaalt zich dubbel en dwars uit; het bevordert een veilige werkomgeving en helpt schade aan mens en materieel te voorkomen.

Daadkracht ten koste van bescherming

De aanleiding voor het onderzoek was de val van een militair tijdens een oefening in het Caribisch gebied enige jaren geleden. De eenheid was ondergebracht in een niet afgebouwd hotel zonder ramen en deuren op Bonaire. Omwille van de veiligheid zorgden de militairen zelf voor verlichting en schermden zij openingen in de buitenmuren en gaten in de vloer af. Omdat de eenheid de volgende ochtend vroeg naar Curaçao zou vertrekken, werd de bescherming al op de laatste avond weggehaald. In die nacht raakte een militair ernstig gewond toen hij in het donker vanaf de tweede verdieping van het gebouw zo’n negen meter naar beneden viel. Hij heeft er blijvende gevolgen aan overgehouden.