NH90 helikopterongeval (19 juli 2020)

De IVD is op 20 juli 2020 het tragische ongeluk met de NH90-helikopter in de Caribische Zee op 19 juli 2020 gaan onderzoeken. Bij dit ongeluk kwamen twee bemanningsleden om het leven. De IVD ging hiervoor samen met de Onderzoeksraad voor Veiligheid ter plaatse om verkennend onderzoek te doen.

IVD deelt eerste bevinden onderzoek: geen indicatie van technisch falen

Op grond van de eerste onderzoeksresultaten lijkt het onwaarschijnlijk dat een technische of mechanische storing aan de NH90-helikopter de oorzaak is geweest van het ongeluk op 19 juli 2020. Tot die conclusie komt de Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) op 7 augustus 2020 naar aanleiding van onderzoek ter plaatse dat samen met de Onderzoeksraad voor Veiligheid is gedaan en de eerste analyse van de gegevens uit de beschikbare bronnen, waaronder de recorder van het verongelukte toestel. Dit beeld wordt bevestigd in een second opinion die werd uitgevoerd door het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR).

Uit het onderzoek blijkt dat de helikopter onverwacht daalde en in zee stortte. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen hoe de helikopter in deze situatie terecht kwam.

De Inspectie Veiligheid Defensie vindt het van belang het ministerie van Defensie over de voorlopige onderzoeksresultaten te informeren. Na het ongeval heeft Defensie de vluchten met de NH90 opgeschort. Het is aan het ministerie om op grond van de voorlopige resultaten van het onderzoek dat besluit te heroverwegen.

De komende periode richt de aandacht zich op uiteenlopende aspecten met betrekking tot het ongeval, waaronder het verloop van de fatale vlucht van de NH90-helikopter.